CRISTIAN SOCOL, ALUMNUS ASE, DESPRE INVESTIȚII PUBLICE

16.05.2018

Economia nu este în afara acţiunii umane, ci din contră. Aşa cum noi suntem bine dispuşi în anumite zile şi prost dispuşi în altele, având variaţii de comportament, aşa şi economia are fluctuaţii ciclice. Dacă ne uităm puţin în urmă şi ajungem la 2012 vedem că atunci România a ieşit din faza de recesiune întrând în etapa de revenire economică. Iar în ultima perioadă a intrat în faza de expansiune.

Economia românească nu a avut decât tendinţe firave de supraîncălzire, în ciuda anumitor opinii pe care astăzi le vedem ca fiind lipsite de acurateţe şi impregnate politic. Uniunea Europeană la fel, şi-a atins punctul de maxim al creşterii economice.

Anul 2017 a fost vârful de pe ciclul economic iar în perioada 2018-2020 noul normal privind creşterea economică în cazul Uniunii Europene va fi de 2% iar in cazul României de 5-5,5%. Vorbim de 5,5% în condiţiile în care se vor implementa Schemele de ajutor de stat propuse şi se vor finanţa proiectele de investiţii strategice şi cele de interes local. Vorbim de 5,5% în condiţiile în care absorbţia de fonduri europene (mai ales pe POR, POInfrastructura Mare si POCompetitivitate) va cunoaşte o accelerare în a doua parte a anului 2018 si în următorii 3 ani. Vorbim de 5,5% în condiţiile în care se vor atrage investiţii străine directe de calitate, indiferent că vorbim de investiţii greenfield sau de investiţii prin Parteneriat Public Privat.

Cititi continuarea articolului aici